Utfodring av Häst

 

 Ca 250 dagar om året måste vi utfodra våra hästar här i norden (en del hästar behöver stråfoder året runt) och den tid man lägger ner på utfodring blir betydande (ex 1h/dag i 250 dagar blir lite drygt 10 dygn på ett år) och dom timmarna vill i alla fall jag kunna använda till hästen isället, ex för träning, lek, motion, pyssel etc.

 Här på gården har vi under flera år fodrat hästarna med 8 st mellanstora slowfeedingnät som vi hängde upp ute i hagen. Med 6 hästar var vi tvungna att fylla på dessa nät åtminstone 2 ggr/dag och det tog förstås en massa tid och var förskräckligt tungt. Bra för hästarna men dåligt för oss.

 Då föddes iden om ett foderbord med tak för storbal med nät.

 De foderbord som finns på marknaden är utformade för nötkreatur och gjorda i aluminium och plåt, det ville vi inte ha så vi byggde två stycken i trä. På gården har vi tillgång till lite skog och vi sågar virket på egen såg så de foderbord vi bygger är helt igenom lokalproducerade. Taket är även det gjort av trä för att minimera risken för att hästarna gör sej illa.

 Foderbordet är så stabilt byggt att en häst utan vidare kan kliva upp på det utan att det går sönder. Vi har nämligen ett litet nordsvenskt sto som gillar att undersöka allt grundligt, med hovarna. 

 Vi har våra hästar på utedrift med tillgång till ligghall dygnet runt och för att foderbiten skulle fungera optimalt så ville vi fodra med storbal. Vi använder oss av nät från www.caisasshop.se  och ville ha ett foderbord som inte bara höll nätet på plats och var skonsamt mot det utan också prydde sin plats i hagen.

 Under de senaste vintrarna har vi  testat foderborden och vi är mycket nöjda. Vi kör ut drygt två storbalar á 300kg i veckan till våra 7 hästar och de har tillgång till maten dygnet runt. Vi har gjort några förbättringar , bla är taken gjorda av OSB-skiva med takpapp.

 Foderborden fyller sin funktion med bravur och nu vill vi ge fler hästägare chans att förenkla sina foderrutiner och få mer tid till själva hästarna. 

 Med ett foderbord från oss och ett smhn-nät från Caisas Shop blir fodringstillfällena få och hästarna har tillgång till hö hela hagvistelsen (utedriftshäster naturligtvis hela dygnet). Hästarna blir lugnare när det finns mat hela tiden och du slipper stressen med rusa till stallet på lunchen för att fodra.

 Naturligtvis kan man fylla näten med småbalar också, vi testade och fick i 26st 8kg balar = drygt 200kg. Man kan även använda foderbordet till att hänga mindre nät i för att skydda höet mot regn, fritt dinglande nät ger den längsta ättiden då hästarna inte kan använda något som stöd för att få ut höstråna.

 

 Vi tar 7800kr plus moms för foderbordet.

 Välkommen att ringa för att beställa ditt eget foderbord!

Bente på 0739 35 84 59 /0730 75 58 52 eller  Johanna på 0702 79 55 68

       

 Läs mer om utfodring med småmsakiga hönät sk slowfeeding på www.slowfeeding.com

Ett foderbord för storbal, passar utmärkt med småmaskigt nät för storbal från Caisas Shop för förlängd ättid och minimalt med spill.